De Oude Ebbingestraat vanaf de Grote Markt

Welkom in Groningen: jouw ideale thuisstad!

09 juni 2023

Laatste update: 25 maart 2024

Afbeelding auteur

Jelle

Groningen is dé stad waar je dromen werkelijkheid kunnen worden! Of je nu op zoek bent naar een geschikte huurwoning, wilt studeren aan een gerenommeerde universiteit of gewoonweg wilt genieten van het bruisende stadsleven, Groningen heeft het allemaal. Deze blog is speciaal geschreven voor woningzoekenden en studenten die op zoek zijn naar een nieuw thuis in deze prachtige stad in het noorden van Nederland.

Inhoudsopgave

    Wat is er te doen in Groningen

    Naast het feit dat Groningen een centrumfunctie heeft voor de omliggende dorpen en het een geweldige stad is om te wonen, heeft het ook veel te bieden op het gebied van entertainment en recreatie. Als studentenstad bruist Groningen van de energie en is het de ideale plek om nieuwe mensen te ontmoeten en deel te nemen aan het verenigingsleven.

    Groningen en haar culturele scene

    Tal van studentenverenigingen organiseren activiteiten en evenementen, variërend van gezellige borrels tot sporttoernooien en culturele uitstapjes. De culturele scene van Groningen is ook indrukwekkend.

    Bezoek het Groninger Museum

    Het Groninger Museum is een absolute must-visit voor kunstliefhebbers, met zijn opvallende architectuur en diverse tentoonstellingen. Daarnaast heeft 'stad' een groot winkelaanbod en is er het Forum; een cultureel centrum waar je kunt genieten van films, boeken, exposities en lezingen.

    Het groninger museum, blauwe lucht en wolken op de achtergrond

    Bezienswaardigheden in 'stad'

    Groningen kent verder een rijke geschiedenis en er zijn veel bezienswaardigheden en attracties die dit onthullen. Een wandeling door de historische binnenstad is als een stap terug in de tijd, met de aanwezigheid van prachtige gebouwen en smalle straatjes.

    De Martinitoren bezoeken en genieten van kunst en cultuur

    Vergeet niet een bezoek te brengen aan de iconische Martinitoren, het symbool van de stad, en maak een ontdekkingstocht door het Groninger Museum om te genieten van kunst en cultuur. Als je op zoek bent naar ontspanning in de natuur zijn er ook volop mogelijkheden.

    Martini toren Groningen vanaf de vismarkt gefotografeerd

    Natuurliefhebbers: ga naar het Paterswoldsemeer

    Maak een wandeling langs de grachten van Groningen of geniet van het groen in het Noorderplantsoen, een prachtig stadspark. Voor de natuurliefhebbers is er het nabijgelegen Paterswoldsemeer en het natuurgebied Lauwersmeer; ideale plekken om te genieten van de rust en schoonheid van het landschap.

    Iconisch Groningen: de Eierbal

    Op culinair gebied heeft Groningen ook genoeg te bieden. Er zijn tal van gezellige cafés, restaurants en eetgelegenheden waar je kunt genieten van zowel lokale gerechten als de internationale keuken. Probeer zeker de typisch Groningse lekkernijen, zoals de eierbal en de Groninger metworst.

    De Groningse eierbal

    De historie van Groningen

    Groningen heeft een rijke historie die teruggaat tot de Middeleeuwen. Belangrijke historische gebeurtenissen en monumenten hebben de stad gevormd zoals we die vandaag de dag kennen. Denk aan de beroemde belegering van Groningen in 1672, waarbij de stad succesvol weerstand bood tegen de Franse troepen.

    Groningen ademt nog steeds vervlogen tijden

    Ook de vestingwerken en stadsmuren herinneren aan deze turbulente periode in de geschiedenis. De invloed van de geschiedenis is nog steeds zichtbaar in de architectuur van de stad. Prachtige historische gebouwen, zoals het Stadhuis en de Prinsentuin, ademen de sfeer van vervlogen tijden.

    Daarnaast zijn er musea en erfgoedlocaties die de geschiedenis van Groningen belichten, zoals het Groninger Museum, het Noordelijk Scheepvaartmuseum en het GRID Grafisch Museum.

    Afbeelding van een klein dorp, veel weilanden en een Hollandse molen

    Huurwoningen in de stad Groningen

    Als het gaat om het vinden van een geschikte huurwoning, biedt de grootste stad van het noorden een breed scala aan mogelijkheden. De huurwoningmarkt is levendig en divers, waardoor er voor ieder wat wils is.

    Kamer, studio of appartement huren in Groningen

    Of je nu een kamer, studio, eengezinswoning, of een appartement wilt huren in Groningen, het is er allemaal. Populaire buurten en wijken om te overwegen zijn onder andere de gezellige binnenstad, de levendige Korrewegwijk en de groene en kindvriendelijke Helpman.

    Variërende huurprijzen

    De prijzen van huurwoningen in de vrije sector Groningen variëren, afhankelijk van het type woning en de locatie. Kamers zijn over het algemeen het meest betaalbaar, perfect voor studenten die op zoek zijn naar een gezellige en betaalbare plek om te wonen op een steenworp afstand van hun hogeschool of universiteit.

    Wijken en buitenwijken

    Studio's en appartementen zijn ook populair onder zowel studerenden als jonge professionals. Voor gezinnen zijn er eengezinswoningen beschikbaar in de buitenwijken van de stad. Dit zijn ruime woningen voor mensen die behoefte hebben aan een groter huis, meestal voor hun gezin. Het goede nieuws is dat er voor elk budget iets te vinden is in het huuraanbod!

    Voor woningen in het centrum betaal je iets meer dan voor woningen in een buitenwijk zoals de Wijert, Corpus den Hoorn, of Beijum. Maar het centrum is voor de inwoners van deze wijken met zowel de fiets als het openbaar vervoer uitstekend te bereiken.

    Conclusie

    Groningen is een stad vol mogelijkheden en kansen voor woningzoekenden en studenten. Met een levendige huurwoningmarkt, een bruisend studentenleven en een rijke geschiedenis is Groningen de ideale plek om te wonen, te studeren en te genieten van het stadsleven.

    Of je nu een appartement, studio, kamer of huis zoekt, Groningen biedt een breed scala aan huurwoningen voor elk budget en elke levensstijl. Verken de historische binnenstad, geniet van de culturele scene en ontdek de prachtige natuurlijke omgeving.

    Groningen heeft voor ieder wat wils. Dus waar wacht je nog op? Kom naar Groningen en maak van deze stad jouw ideale thuisstad!

    Terug naar het overzicht